Mesto Košice pripravilo v rámci EHMK množstvo kultúrnych podujatí

29.06.2012 Košice

Bratislava 29. júna (TASR) – Základné programové línie pre tento a budúci rok i niektoré konkrétne podujatia prezentovali dnes v Bratislave na tlačovej konferencii členovia z neziskovej organizácie (n.o.) Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Za účelom informovania verejnosti vydali takmer 200-stranovú publikáciu o hlavných cieľoch, investičných akciách i kľúčových, významných a sprievodných podujatiach.

"Kultúrny program už beží a je len časťou celého projektu. Dôležité je prostredie a celková príprava podmienok na rozvoj cestovného ruchu a príležitostí na návštevu Košíc v rámci rôznych aktivít. V júli to bude napríklad druhý ročník Mesiaca autorského čítania, nový festival židovskej kultúry a množstvo ďalších podujatí," povedal riaditeľ n.o. Košice 2013 Ján Sudzina.

Preto sa sústredili aj na zlepšenie infraštruktúry a rôznych objektov. V pláne majú 20 investičných akcií, ktoré podporuje mesto, kraj a tri Ministerstvo kultúry SR (Vedecko-technické centrum pre deti a mládež, budova Štátnej vedeckej knižnice a Malá scéna Štátneho divadla).

"Už doteraz máme množstvo mediálnych výstupov z Maďarska a chceme osloviť ďalšie okolité krajiny. Budeme prítomní aj na letnej olympiáde v Londýne, kde odprezentujeme náš projekt, tiež v Bruseli a inde. V budúcom roku chceme zvýšiť viac dopravných liniek do Košíc. Intenzívne komunikujeme s viacerými partnerskými a inými zahraničnými i slovenskými historickými mestami východného Slovenska," prezradil Sudzina.

Návštevníkov chcú nalákať aj na štyri významné osobnosti košickej kultúry 20. storočia. Sú to literát Sándor Márai, výtvarník Gyula Kosice, architekt Ľudovít Oelshläger a filmový režisér Juraj Jakubisko. Opäť budú organizovať v prvú októbrovú sobotu a deň pred Košickým maratónom populárne svetelné podujatie Biela noc, na ktorej sa vlani zúčastnilo 50.000 ľudí. V pláne sú Svetové dni novej hudby ISCM, cyklus Oživená história Košíc či prestížna svetová fotografická výstava World Press Photo. Množstvo podujatí organizujú aj občianske združenia a iné inštitúcie.

EHMK je prestížny titul, ktorý udeľuje Európska únia (EÚ) mestám členských štátov od roku 1985. Tie sa pôvodne uchádzali o titul Európske mesto kultúry, od roku 2004 sa titul premenoval na EHMK. O jeho nositeľovi rozhoduje Rada EÚ na základe odporúčania Európskej komisie. Košice sú prvé takto vyznamenané slovenské mesto.
 

Vyberte región